Gourmand

 

De meeste mensen gaan voor een vakantie naar de Dordogne, de Provence of de Ardèche. Mooie gebieden. Maar je komt meteen in een stroom van toerisme terecht. Het fijne van naar de Cevennen gaan, is dat het voor een groot deel nog onontgonnen gebied is. Voor veel mensen zal het de vraag zijn of het kan concurreren met de bekende toeristengebieden, laad ik die vraag in een paar blogs proberen te beantwoorden.

Het eerste blog schrijf ik voor de gourmands onder de lezers, voor de lekkerbekken. Een belangrijke reden om naar Frankrijk te gaan is voor velen het eten en de wijn. Om eerlijk te zijn: voor ons was het een belangrijke reden om hier een chambres d’hôtes te beginnen. Kan de Cevennen tippen aan die andere gebieden?

Laat ik beginnen met de wijn. De Cevennen en de Languedoc vormen samen de grootste wijnleverancier van Frankrijk. De gebieden hebben niet het prestige van een Bourgogne of een Bordeaux, maar dat maakt het meteen interessant. In veel wijnstreken zijn er strenge regels om bijvoorbeeld een Bordeaux tot een Bordeaux te maken. Hier in de Cevennen zijn geen strenge regels. Dat heeft tot gevolg dat het een aantrekkelijke gebied is voor creatieve geesten, voor mensen die buiten de gebaande paden hun eigen wijn willen maken. Bij ons in de buurt zitten bijvoorbeeld diverse wijnboeren, waaronder veel biologische, die heel zorgvuldig bezig zijn hun wijn tot hoog niveau te brengen. Voor wie ze wil bezoeken hebben we een interessant lijstje.

Daarnaast zitten we ook dicht bij Pic Saint-Loup, een wijngebied dat in een langgerekte strook van Ganges tot aan Montpellier loopt en genoemd is naar de gelijknamige berg die overal karakteristiek het landschap domineert. Ook daar worden eigenwijze wijnen van hoog niveau gemaakt. In de restaurants in onze omgeving worden veel wijnen uit de regio geschonken. Voor degenen die biologische en natuurwijnen willen proeven raden we restaurant Au Bon JaJa in Sauve aan en Saint-Bonheur in Saint Bauzille de Putois. Hier is veel kennis over deze wijnen aanwezig.

Een van de reden waarom wij niet elke dag een table d’hôtes doen, is omdat er in de buurt zoveel goede restaurants zijn. Het aanbod is divers en gaat van een eenvoudige maar goede daghap tot aan restaurants gemaakt voor de gourmand. Om een paar van onze lievelingsrestaurant te noemen. Een paar keer per jaar gaan we zeker eten in Auberge de la Valestaliere. Het ligt vlakbij in de heuvels van de Cevennen. Het terras heeft een waanzinnig mooi uitzicht. Zoals ook het eten waanzinnig goed is. Van vergelijkbare kwaliteit is het eten in L’ artysan in Quissac.
Curieus is Le Bossens in Sauve waar je heerlijk op een pleintje kunt eten, ook alweer met een prachtig uitzicht. Franser dan Frans krijg je het niet. Het zal even wennen zijn aan de eigenaresse die nogal een theatrale presentatie heeft, maar dan heb je wel iets om thuis over te vertellen. In Sauve is er wekelijks een sau’Vin, een foodfestival waar je kunt proeven bij lokale wijnproducenten en diverse eetkramen met heerlijk eten.
Voor uw geruststelling. We hebben gasten die veertien dagen bij ons zijn geweest en elke dag in een ander restaurant hebben genoten.

Op onze site vindt u nog diverse andere adressen. Daarbuiten hebben we nog tal van andere gastronomische tips als u bij ons op bezoek bent. De specialiteit van de streek is châtaigne, kastanje. Niet vreemd, want wie door de Cevennen rijdt komt langs uitgestrekte bossen vol kastanjebomen. Daarnaast is er in de schappen van de supermarkt opmerkelijk veel ruimte ingeruimd voor konijn. In de restaurant vindt u ook altijd wel zwijn op het menu staan. Niet gek, want in de bossen leven grote aantallen.

Mocht u geen zin hebben om met een auto naar een restaurant te gaan omdat u wilt genieten van de wijn. Geen probleem, tegen een kleine vergoeding rijden wij u met veel plezier naar en van het restaurant.